Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، سلطه دلار بر بازارهای جهانی و استفاده آمریکا از این ابزار برای تحت فشار گذاشتن کشورها و تحریم آنها باعث شد تا کشورها به فکر جایگزین کردن دلار در مراودات اقتصادی با یکدیگر باشند.

در حال حاضر ۶۰ درصد ذخائر ارزی دنیا به دلار است اما با توجه به سلطه‌گری آمریکا در بازارهای جهانی با دلار، کشورهای صاحب قدرت اقتصادی و کشورهای تحت تحریم در حال کاهش مبادلات تجاری خود با دلار هستند به طوری که کشور چین با ۶۰ کشور مراودات اقتصادی خود را از دلار خارج کرده و ارز ملی خود یعنی یوان یا تهاتر کالا را جایگزین دلار قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران هم حرکت به سوی معاملات غیردلاری آغاز شده و کشورهای همسایه هم به این جریان پیوسته‌اند به طوری که یکی از مهمترین مفاد موافقتنامه اوراسیا انجام مراودات اقتصادی غیردلاری و با ارزهای ملی مورد موافقت کشورها است.

در این رابطه یحیی آل اسحاق وزیر اسبق وزارت بازرگانی وقت و فعال اقتصادی در گفت‌وگو با ایلنا با بیان اینکه در حال حاضر دنیا درگیر جنگ اقتصادی با آمریکا است و تحریم‌های آمریکایی تنها شامل حال ایران نمی‌شود، گفت: ‌امروز شاهد جنگ تعرفه‌ای آمریکا و چین هستیم و آمریکا از مالکیت در دلار نهایت سوء استفاده را کرده است. به طوری که انجام هر معامله‌ای بالای ۱۰ هزار دلار نیاز به اجازه دولت آمریکا دارد در غیر این صورت کشورها مورد جریمه و تحریم آمریکا قرار می‌گیرند.

وی افزود: آمریکا با همین ابزار دلار به جای یک جنگ نظامی جنگ اقتصادی به راه انداخته است و اجازه فروش نفت ایران را نمی‌دهد و جلوی تمام مبادلات اقتصادی ناشی از فروش نفت را گرفته است.

آل اسحاق با تاکید بر اینکه دلار ابزار سلطه آمریکا در دنیا شده است گفت: البته دنیا به دنبال این سلطه‌شکنی است و این اقدامات سوء استفاده‌گرانه آمریکا مصداق تروریسم اقتصادی است که نتیجه آن از اقدامات گروهک‌های تروریستی مانند داعش به مراتب پرنفوذ‌تر برای آ‌مریکا بوده است.

وی تاکید کرد: از این رو کشورهای صاحب قدرت چین و روسیه در حال کاهش مبادلات دلاری خود هستند و ارز ملی خود را با جایگزین دلار کرده‌اند.

این فعال اقتصادی با اشاره به اقدامات ایران در راستای کاهش معاملات دلاری گفت: یکی از دلایل پیوستن ایران به موافقت‌نامه اوراسیا موضوع حذف دلار از مراودات اقتصادی است که در معاملات با کشورهای ترکیه و عراق این کار را آغاز کرده‌ایم و به دنبال اجرای این سیاست با سایر کشورها هستیم.

وی با اشاره به اقدامات ایران در راستای کاهش معاملات دلاری اظهار داشت: کل تجارت غیرنفتی ایران حدود ۵۰ میلیارد دلار است و ارز حاصل از فعالیت‌های غیرتجاری به ۷۰ میلیارد دلار می‌رسد.

آل اسحاق با اشاره به مراودات تجاری ایران با کشورهای همسایه که قابل تبدیل به ارز غیردلاری هستند، گفت: سال گذشته ۱۳ میلیارد دلار با عراق تجارت داشتیم که این رقم قابل ارتقا به ۲۰ میلیارد دلار است همچنین با ترکیه هم حدود ۱۰ الی ۱۵ میلیارد دلار رابطه اقتصادی داریم که باید به ۳۰ میلیارد دلار برسد. همچنین فعالیت اقتصادی ایران با افغانستان شش میلیارد دلار است.

وزیر اسبق وزارت بازرگانی وقت، حجم صادرات ایران حدود ۴۸ میلیارد دلار و حجم واردات ۵۰ میلیارد دلار است که گردش مالی صادرات و و اردات ایران به تنهایی به ۱۰۰ میلیارد دلار می‌رسد به این معنا که سالیانه در ایران  صد میلیارد دلار عملیات ارزی انجام می‌شود حال اینکه اگر تمهیدات و سیاست‌های داخلی و خارجی به خوبی به اجرا برسد این صد میلیارد دلار عملیات ارزی قابل تبدیل به ارز ملی یا غیردلاری است چنانکه امروز با چین، عراق و ترکیه معاملات غیردلاری داریم.

آل اسحاق تاکید کرد: ‌در حال حاضر دلار از فعالیت‌های اقتصادی ایران و عراق تقریبا حذف شده و جای آن را دینار و ریال گرفته در ترکیه هم از ۱۵ میلیارد دلار فعالیت اقتصادی هفت میلیارد دلار آن با دلار انجام می‌شود و با هند هم از مقداری از فعالیت اقتصادی دلار حذف شده است.

وی ادامه داد: البته در بساری از قراردادها پایه محسابات هر چند دلار است اما دریافت و پرداخت‌ها یا با کالا یا با ارز غیردلاری انجام می‌شود. برای مثال در معاملات با کشور چین هر چند معامله بر پایه دلار است اما دلاری بین این دو کشور جابجا نمی‌شود.

وی درباره امکان راه‌اندازی اینستکس منطقه‌ای گفت: این امکان قابل رد نیست اما تمام این موضوعات بستگی به اقتدار ایران و نمود قدرت ایران در منطقه و جهان دارد اقتدار ایران می‌تواند تمام اهداف اقتصادی را محقق سازد.

آل اسحاق ادامه داد: حذف دلار با پیوستن ایران به موافقت‌نامه اوراسیا به مرحله اجرایی رسیده و کشورهای دیگر هم به دنبال شکست اقتدار دلار در اقتصاد دنیا هستند از این رو یکی از مهمترین اهداف این موافقت‌نامه انزوای دلار در فعالیت‌های اقتصادی است.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ایران جنگ جهان دلار وزارت بازرگانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۴۱۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۴

طبق پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۴ از قاره آسیا حاصل می‌شود.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، اقتصادهای جهانی پس از هر رکود اغلب قوی‌تر از همیشه به شرایط پیش از رکود باز می‌گردند، مگر این‌که در مسیر خود با موانع جدیدی برخورد کنند. اقتصاد جهانی پیش از شیوع کووید -۱۹ در مسیر سریع‌ترین بهبود پس از رکود اقتصادی از زمان جنگ جهانی دوم قرار داشت. این بیماری همه‌گیر کسب‌وکارها را تعطیل، سفرها را متوقف و زنجیره‌های تأمین را مختل کرد.

پس از کرونا کشورها و مناطق متعددی فرآیند بهبود اقتصادی را آغاز کردند، با این حال درگیری میان روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ شرایط را تغییر داد و کمتر از دو ماه بعد، صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی چشم‌انداز اقتصاد جهانی قبلی خود را ۱.۳ درصد کاهش داد و به ۳.۶ درصد برای سال جاری و سال‌های بعد رساند. اعداد واقعی حاکی از رشدی حتی کمتر از تخمین‌ها بود و در سال ۲۰۲۲ به ۳.۴ درصد و در سال ۲۰۲۳ به ۳.۲ درصد رسید.

اقتصاد جهان پیش از شرایط اوکراین نیز همچنان با تأثیرات همه‌گیری، تورم شتاب‌زده، قرنطینه‌های طولانی‌مدت، اختلال در زنجیره‌های تأمین جهانی، افزایش چندپارگی ژئوپلیتیکی، تأثیرات تغییرات آب‌وهوایی و مواردی از این قبیل دست‌وپنجه نرم می‌کرد، با این حال در حالی که تأثیر هر یک از این مؤلفه‌ها در طول زمان شاهد نوسان بود، دستورالعمل رشد اقتصادی کند تا حد زیادی ثابت ماند.

آسیا، مرکز رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۴

هر چند گمان می‌شود که رشد منفی و آهسته اقتصادی بیشتر بر کوچک‌ترین و شکننده‌ترین کشورهای جهان تأثیر می‌گذارند، واقعیت در اغلب موارد برعکس است و نه‌تنها بسیاری از کشورهای نوظهور کوچک در میان اقتصادهای با رشد سریع در جهان، بلکه در میان کشورهایی قرار دارند که در سال‌های اخیر توسعه آهسته یا نزدیک به صفر را تجربه کرده‌اند.

طبق پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، تقریباً ۶۰ درصد از رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۴ از قاره آسیا حاصل می‌شود و پیش‌بینی می‌شود کشورهایی مانند مالزی و چین بیش از چهار درصد، اندونزی، بنگلادش و ویتنام حدود پنج درصد یا بیشتر و فیلیپین، مغولستان و هند بیش از ۶ درصد رشد کنند. این اقتصادها دقیقاً به این دلیل رشد خواهند کرد که در مقایسه با کشورهای بالغ و توسعه‌یافته جمعیتی جوان‌تر و فضای بیشتری برای رشد دادند، زیرساخت‌های خود را بهبود می‌بخشند، سرمایه‌گذاری‌های جدید می‌کنند.

با این وجود سایر بازارهای نوظهور و مرزی، به‌ویژه آن‌هایی که هنوز بار سنگین هزینه‌های غذا و سوخت را متحمل می‌شوند، وضعیت بسیار بدتری خواهند داشت و چالش‌های بحران چندوجهی کنونی برای آن‌ها شدیدتر است. این چالش‌ها شامل افزایش فشار مالی، سقوط تقاضای داخلی و خارجی و بی‌ثباتی سیاسی است. این کشورها در حال حاضر نیز در حال تحمل یک رکود عمیق و طولانی‌مدت هستند که پتانسیل متوقف یا معکوس کردن تمام دستاوردهای به‌دست‌آمده آن‌ها در دهه‌های گذشته را دارد.

بنابراین کووید -۱۹ باعث اولین افزایش فقر جهانی در بیش از دو دهه اخیر شد و افزایش تورم و اثرات درگیری در اوکراین شرایط را سخت‌تر کرد. جنگ رژیم اسرائیل و غزه نیز در وهله کنونی رشد و سرمایه‌گذاری را در کل منطقه کاهش داده است. به این ترتیب در حالی که اوکراین پس از سقوط تقریباً ۳۰ درصدی اقتصاد در سال ۲۰۲۲، بازگشتی متوسط را تجربه کرده است، وضعیت مالی و سیاسی در کشورهای کرانه باختری و غزه، همچنین کشورهای درگیر با خشونت و درگیری مانند سوریه، اریتره و افغانستان به‌حدی نامطمئن است که صندوق بین‌المللی پول آن‌ها را به‌طور کامل از پیش‌بینی‌های اقتصادی خود حذف کرده است.

کد خبر 750243

دیگر خبرها

  • متن سخنرانی امیرعبداللهیان در اجلاس گامبیا
  • پرداخت ۱۰ روبلی تجار برای کد استاندارد صادرات کالا به اوراسیا
  • تولید محتوا با هوش مصنوعی جایگزین تولید محتوای انسانی شده است؟
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • پیش‌بینی آغاز تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده 
  • پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۴
  • برقراری تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • چرا ایران هسته ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • چرا ایران دارای سلاح هسته‌ ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • صفرشدن تعرفه تجارت کالا‌ها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده