Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - اگر حجم مبادلات ما با کشورهای همسایه حجم قابل توجهی شود، طبیعی است که می‌توان از پول کشور خود و منطقه نه به شکل تهاتری اما با استفاده از ظرفیت همسایه‌ها و ظرفیت تجاری استفاده کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا ، امروزه تعداد محدودی از کشورهای جهان با توجه به حجم تجاری و قدرت اقتصادی توانسته‌اند بر تجارت بین‌الملل تاثیرگذاری بالاتری داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از دلایل این امر، وجود دلار به عنوان پشتوانه اقتصادی مبادلات بین‌المللی است. تا پیش از این بسیاری از کشورها مجبور بودند که ارزهای خود را برای معاملات خارجی ابتدا تبدیل به دلار کنند و سپس تحویل طرف مقابل دهند. همین امر، وابستگی اقتصاد آنها به ذخایر دلاری را تشدید می‌کرده است.
هر چند این روند تاکنون ادامه پیدا کرده است و برای بسیاری از کشورها از جمله ایران چالش‌های جدی به همراه داشته است اما هستند کشورهایی که به دنبال راهکار جایگزین هستند. از جمله این کشورها می‌توان به روسیه اشاره کرد که در اقدامی جدید نزدیک به 5 میلیارد دلار ارز آمریکا را از سرمایه نفتی خود در ماه مه به فروش رساند تا وابستگی آن به دلار و آسیب پذیری آن در برابر تحریم‌های غربی کاهش یابد و طی بیانیه‌ای اعلام کرد صندوق‌ رفاه ملی این کشور 4 میلیارد دلار از سرمایه خود را به یوان چین و یک میلیارد دلار از آن را نیز به یورو تبدیل کرده است.
اما آیا چنین راهکاری برای ایران نیز عملیاتی است؟ این شاید پرسشی باشد که جواب آن مستلزم شناخت جوانب بیشتری است. اقتصاد ایران در چهار سال اخیر با چالش‌های بزرگی روبرو بوده است. به دلیل خروج ناجوانمردانه ایالات متحده از برجام، شیوع ویروس کرونا و بلوکه شدن بسیاری از منابع ارزی کشور به دلیل معطل ماندن FATF، درآمد ارزی کشور بنا به گفته اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری از 100 میلیارد دلار در سال‌های گذشته به یکباره به عدد 5 میلیارد دلار در دوسال اخیر کاهش یافت که همه برنامه‌های اقتصادی دولت و بانک مرکزی را تحت‌الشعاع قرار داد.
با این حال، بسیاری مطرح می‌کنند که ایران نیز راهکار روسیه را در تبدیل ارز در پیش بگیرد تا از وابستگی به دلار به عنوان ارز مرجع جلوگیری کند و با اتخاذ مبادلات دوجانبه و چند جانبه با یک ارز جایگزین و یا پول ملی با تحریم‌های غرب مقابله کند. اما این اقدام فارغ از ظاهر جذاب خود، در شرایط کنونی ایران، چه اندازه منطقی، اقتصادی و عملیاتی است؟
هادی حق‌شناس، کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال به خبرنگار ایبِنا گفت: در این شرایط که حجم صادرات و واردات ما به حداقل ممکن رسیده است، طبیعتاً نمی‌توان در خصوص اینکه معاملات ما دلاری، یورویی، ارز مشترک دوجانبه و یا حتی با معیار پول ملی انجام شود، بحث جدی انجام داد.
وی ادامه داد: درست است که در حال حاضر تفاهم‌نامه‌هایی نه تنها بین ایران و عده‌ای از کشورها بلکه بین بسیاری از کشورها با یکدیگر به صورت دو جانبه و چند جانبه برقرار شده‌ است؛ مثل روسیه و چین و یا ترکیه که با برخی کشورها معاملاتشان را براساس پول‌های ملی یا یک پول مشترک بین خود برقرار می‌کنند؛ اما بین اینکه چنین وجوهی از معامله برای ایران عملیاتی شود با شرایط کنونی اقتصاد ایران فاصله معناداری وجود دارد.
حق‌شناس با اشاره به اینکه حجم اقتصاد روسیه با اقتصاد ایران در مقطع کنونی قابل قیاس نیست، اضافه کرد: اتحادیه اروپا که حتی بحث پول یورو را مطرح کرد، هم نتوانسته مثل دلار قوی و مورد وثوق همگان باشد و در رقابت با دلار هنوز پول مسلطی تلقی نمی‌شود. یعنی اگرچه امروزه یورو در اتحادیه اروپا وضع شده و سهمی از معاملات جهان با یورو انجام می‌شود اما دلار همچنان پیشتاز در معاملات جهانی است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که در وضعیت کنونی آیا ایجاد معاملات بر پایه پول ملی یا ارزی غیر از دلار امکان‌پذیر است یا خیر؟ تصریح کرد: برای ما چنین امری می‌تواند نوعی راهبرد محسوب شود و در بلندمدت مبنای کار بخش بازرگانی قرار گیرد اما در کوتاه مدت طبیعتاً کار سختی خواهد بود.
وی افزود: بنابراین در یک سمت بحث زیرساخت‌ها را داریم که باید به مرور شکل بگیرد و بحث دیگر که بخش اصلی است، همان حجم معاملات ما است که به دلیل شرایط کنونی به ویژه در بخش صادرات هنوز عدد قابل توجهی نیست.
حق‌شناس یادآور شد: اگر حجم مبادلات ما با کشورهای همسایه حجم قابل توجهی شود، طبیعی است که می‌توان از پول کشور خود و منطقه نه به شکل تهاتری اما با استفاده از ظرفیت همسایه‌ها و ظرفیت تجاری استفاده کرد.
این کارشناس اقتصادی دلیل اینکه هنوز برای استفاده از پول ملی در مبادلات تجاری خارجی زود است، خاطرنشان کرد: ما در حال حاضر تحریم هستیم اما اگر تحریم‌ها هم رفع شوند، باز هم مجبوریم بخشی از معاملات را با کشورهای دوردست انجام دهیم که آنها هم مکانیزم تجاری خودشان را دارند.
به نظر می‌رسد تا زمانی که شرایط مطلوب‌تر نشود برای ترجیح پول ملی و کنار گذاشتن دلار در مبادلات خارجی زود است، اما این امر غیرممکن نیست و همانطور که این کارشناس اقتصادی معتقد است در حال حاضر، اولویت کشور رفع تحریم‌ها و پیوستن به معاهدات بین‌المللی از جمله FATF است تا شرایط به حالت عادی بازگردد و در آن زمان برای اقتصاد کشور به ویژه در زمینه صادرات و واردات یک رویکرد اساسی اتخاذ کرد.
-->

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: کارشناس اقتصادی میلیارد دلار تحریم ها پول ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۳۷۵۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشور در حوزه اقتصاد نیاز به وعده صادق دارد

به گزارش قدس خراسان، حجت‌الاسلام محرم مصوری امروز در خطبه‌های نماز جمعه بردسکن ضمن تسلیت شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع) با توجه به مشکلات اقتصادی و معیشتی در کشور اظهار کرد: متأسفانه عده‌ای با اقتصاد و معیشت مردم بازی می‌کنند که باید متولیان امر به ویژه دستگاه قضا دست این افراد نفوذی را کوتاه کنند.

امام جمعه موقت بردسکن عنوان کرد: همان طور که در عملیات وعده صادق توانستیم رژیم غاصب صهیونیستی را سر جای خود بنشانیم امروز هم در حوزه اقتصاد کشور نیاز به یک وعده صادق داریم و افرادی که در حوزه اقتصادی و معیشت مردم خللی ایجاد می‌کنند آنها را نیز سر جای خود بنشانیم.

وی افزود: رمز موفقیت‌ها و پیشرفت‌های نظام به ولایت‌باوری و ولایت‌پذیری است و در حوزه اقتصاد نیز باید ولایت‌باور و ولایت‌پذیر باشیم.

مصوری با اشاره به نامگذاری سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم گفت: بیش از ۱۰ سال است که مقام معظم رهبری شعار سال‌ها را با محوریت مباحث اقتصادی نامگذاری می‌کنند و امروز اقتصاد ما نیاز به یک طوفان الاقصی دارد.

امام جمعه موقت بردسکن اظهار کرد: همان‌طور که تهدیدات و حرکات دشمنان را با موشک‌ها و پهبادها نقطه‌یابی و پایگاه‌های آنها را مورد هدف قرار می‌دهیم، برای مبارزه با مفسدان اقتصادی نیاز به شناسایی و نقطه‌یابی پایگاه‌ها و مراکز فساد اقتصادی داریم تا بتوانیم شاهد جهش تولید با مشارکت مردم در حوزه‌های مختلف باشیم.

وی از دولتمردان خواست با وعده‌های صادق مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم را نیز مرتفع کنند. 

مصوری برپایی نمایشگاه بین‌المللی اقتصاد و توانمندی‌ها و صادرات را کار بسیار ارزشمندی دانست و گفت: خوشبختانه فعالان اقتصادی از این نمایشگاه استقبال بسیار خوبی داشتند.

امام جمعه موقت بردسکن بیان کرد: امروز دشمنان از ولایت‌پذیری و ولایت‌باوری ملت ایران هراس دارند و اگر امروز دشمنان به دنبال این هستند که زنان محجبه را با یک سری حرکت‌های خود به انحراف بکشانند کور خوانده‌اند، چرا که زنان متدین و محجبه ما هیچگاه گول ترفندهای دشمنان را نخواهند خورد و با حفظ حجاب خود مشت محکمی بر دهان دشمنان خواهند زد.

وی در بخش دیگر از خطبه‌های نماز جمعه به روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر اشاره کرد و ضمن قدردانی از زحمات و تلاش‌های جمعیت هلال احمر شهرستان بردسکن از مسئولان استانی خواستار تقویت جمعیت هلال احمر این شهرستان به لحاظ نیروی انسانی و اعتباری شد. 

مصوری اظهار کرد: با توجه به موقعیت شهرستان بردسکن به لحاظ وجود گسل درونه و راه‌های مواصلاتی نیاز است که از هر لحاظ جمعیت هلال احمر شهرستان بردسکن مورد توجه قرار بگیرد. 

امام جمعه موقت بردسکن با گرامیداشت هفته بزرگداشت مقام معلم و یاد و خاطره شهید مطهری افزود: خوشبختانه آموزش و پرورش شهرستان در بیشتر حوزه‌ها خوش درخشیده است و حرفی برای گفتن در استان و حتی کشور دارد. 

وی به مقام والای معلم و استاد اشاره کرد و گفت: نیاز است که همه دستگاه‌های اجرایی و خدماتی و خیران توجه ویژه‌ای به آموزش و پرورش داشته باشند.

مصوری با توجه به سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) عنوان کرد: به همت شورای هیئات مذهبی برنامه‌ریزی شده است در سالروز شهادت اجتماع صادقیون در محل مسجد جامع شهرستان با حضور هیئت‌های عزاداری برپا و مراسم سینه‌زنی و مرثیه‌سرایی با حضور مداحان اهل بیت(ع) نیز برگزار شود، همچنین حوزه علمیه امام جعفر صادق(ع) بردسکن نیز در صبح شهادت این امام همام در محل این مدرسه اقامه عزا خواهد داشت که از عموم مردم دعوت می‌شود در این مراسم نیز شرکت کنند.

خبرنگار: علی نوری

دیگر خبرها

  • سازمان ملل: بازسازی غزه به ۸۰ سال زمان نیاز دارد
  • رکوردشکنی در فروش نفت و رشد اقتصادی بالا با تکیه بر بازطراحی تجارت انرژی در دولت سیزدهم
  • کشور در حوزه اقتصاد نیاز به وعده صادق دارد
  • برقراری تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • صفرشدن تعرفه تجارت کالا‌ها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است
  • آذری جهرمی: سکوت جناب آقای میرسلیم جالب است!
  • سطح تجارت ایران و امارات به ۳۰ میلیارد دلار می‌رسد
  • افزایش تجارت ایران و امارات به ۳۰ میلیارد دلار+ فیلم
  • رشد ۲۸ درصدی مبادلات تجاری از گمرکات کردستان در فروردین سال جاری